Blog

Сигнали спілкування водіїв

сигнали спілкування водіїв

Водії – працівники одного цеху. Як і годиться співробітникам, вони спілкуються на дорозі своєю спеціальною мовою. Вони контактують, не виходячи з машини, не перериваючи руху. Їх інформаційні повідомлення не завжди зрозумілі початківцям водіям. А своїм бути хочеться, гідно відповісти або виконати прохання. Як зрозуміти нових побратимів?

  1. Зустрічна машина блимає дальнім світлом. Попереду контроль: пост, патрульний автомобіль. Слід приділити максимальну увагу знакам, особливо які прямо або приховано обмежують швидкість. При зближенні з “співрозмовником«підніміть долоню (»вітання”) на знак подяки.
  2. < li>попутна машина ззаду блимає або їде з увімкненим світлом. Це прохання пропустити, а постійно увімкнене світло в денний час означає прохання пропустити, оскільки машина «поспішає».

  3. В темний час доби зустрічний моргає дальнім світлом. Це прохання не зліпити і перейти на ближнє світло. Бувають випадки, що у відповідь включається на мить дальнє світло, тим самим показуючи, що то і є близький.
  4. Пропущений автомобіль блимає «аварійкою». Це знак подяки за можливість здійснити маневр. В інтенсивному міському русі, легко потрапити не в свою смугу. Даний жест часто помітний в пробках. Потрапивши в потік правого ряду, і з швидким лівим поворотом доводиться проситися, щоб пропустили (включаючи потрібний поворотник).
  5. Задній автомобіль блимає фарами з включеним правим поворотником. Якщо мова не йде про пропуск, це прохання зупинитися. Щось трапилося у вас або миготливого автомобіля і йому потрібна Ваша допомога. Ситуації бувають різні і попутка могла помітити те, що поза полем Вашого зору. Наприклад, пробите колесо.
  6. Переривчастий сигнал, довгий сигнал з морганням світлом. Перший – це привітання або солідарність. Другий-це прохання зупинитися негайно.
  7. Відкрита каністра поруч зі стоячим автомобілем. Це допомоги необхідної сигнал – потрібен бензин. Сигнали предмети, яскраво говорять про необхідний.

Це лише найпоширеніші «жести» автомобілістів. Згодом і в залежності від особливостей вашого транспортного засобу, ви поповните цей список далеко не один словом. Можна поцікавитися ними у Вашого інструктора з водіння. Зазвичай про таке говорять з добродушністю. Навіть, якщо Ви не зустрічали якийсь жест, пам’ятайте: на дорогах існують негласний порядок: вести себе по-джентельменськи Взаємодопомога на трасі у справжніх водіїв у крові.